2012. március 29., csütörtök

Szépség, rútság

Hogy mi a kedvenc történelmi korszakom? Az egyetemes középkor és a XX. század. És miért? Mert bármelyik korszaktól hevesebben kezd el verni a szívem, de ez a kettő az, ahol a leginkább érdekel, hogy hogyan éltek, hogyan gondolkoztak az emberek, mit ettek, mibe öltöztek, mivel szórakoztak, hogyan mostak vagy fürödtek, jártak-e iskolába, mit gondoltak az őket körülvevő szűkebb és tágabb világról...

Nagyon sokáig tudnám még sorolni a kérdéseket, de egy valami közös ezekbe: a hétköznapi emberek mindennapjaira vonatkozik az összes! És ez maga a nagybetűs Történelem! Én azt vallom, hogy a történelem az emberek szintjén zajlik mindig, oda kell lemenni, hogy megértsük a régmúltat.Tanárként is ezt tartom szem előtt, ezt szeretném átadni: nem őrült királyok megalomán, követhetetlen játszmája a történelem, hanem egymásból logikusan következő lépések láncolta. A lépések pedig a mindennapokból állnak össze!

Francois Gérard: Julette Récamier ülőportréja -innen
Szép festmény és mennyi információ: frizura, ruha, lakberendezés...


A mindennapok történelmére sajnos alig jut idő az iskolában, pedig nagyon szeretik a diákok is és szerintem ez a lényege az egésznek! Nagyon sok jó könyv van magyarul is ebben a témában, én most két legújabb (illetve, nekem újak) kedvencemről írok :)

A szépség és rútság végigkíséri a nyugati civilizációt. Napjainkban különösen fontosnak tűnnek, állások, álmok múlnak azon, hogy melyik kategóriába tartozunk! Korábban is nagyon fontosak voltak, mindenkinek: a filozófusnak, a költőnek, a művésznek, a hatalmasoknak és az utca emberének is megvolt erről a saját véleménye! Ha végiglapozzuk Umberto Eco két művét (Szépség,Rútság)akkor láthatjuk, hogy koronként, kultúránként mennyit változott a megítélésük, illetve, egyazon koron belül is komoly eltérések vannak! Ezen a két fogalmon keresztül áttekinthető tulajdonképpen az egész nyugati civilizáció történelme, ha a mindennapi élet oldaláról közelítünk. Egyrészt, mert ezek a könyvek nem egyszerűen művészettörténeti albumok! A rengeteg kép mellett korabeli szövegek mesélnek a korról, több nézőpontot is megismertetve az olvasóval! Másrészt, mert egy kép nem csak arról mesél, hogy mit tartottak szépnek vagy csúnyának, hanem arról is, mi volt a divat, hogyan rendezték be a lakásokat, milyen növényeket ismertek, milyen eszközök álltak rendelkezésre, hogyan végeztek bizonyos munkákat stb. Azt persze mindig szem előtt kell tartani, hogy mikor készült a kép - pl. a reneszánsz Krisztus-ábrázolások általában a reneszánsz viszonyokat tükrözik és nem a Jézus korabelieket!

Ezekből a könyvekből lehet tanulni is, tanítani is, de mindezt szórakoztató módon! Mindenkinek ajánlom, aki érdeklődik a mindennapok történelmi iránt vagy csupán kíváncsi arra, hogy hogyan képzelték el a történelem során az ördögöt...
Alfons Mucha Autumn Postcard -innen
Ez meg csak egyszerűen szép :)

2 megjegyzés:

  1. Pont ezért szeretném összegyűjteni a Corvina Magánélet sorozatát ;). Umberto Eco könyveire is nagyon fáj a fogam, remélem, egyszer valahol viszonylag olcsón be lehet majd szerezni :).

    VálaszTörlés
  2. Igen, alapművek :)

    Eco könyveivel én is hasonlóan vagyok, elől vannak a kívánságlistámon! De most is hiába célozgattam rá :D

    VálaszTörlés