2012. június 22., péntek

Csokitorta süti és sütis krimik

Amikor nagyon könnyed, nagyon agyzsibbasztó könyvre vágyom, akkor kerül elő Hannah Swensen és az ő kis világa, ahol mindig előkerül előbb-utóbb egy holttest! Tisztára, mint a Gyilkos sorokban - nem tudom, emlékszik-e erre valaki: ott is állandóan, bárhol, bármikor hullát talált az idegesítő öreg néni! Itt adott egy észak-amerikai kisváros, Lake Eden, ahol főleg télen nem igazán történik semmi: repkednek a mínuszok, a kocsikat a konnektorokhoz kell csatlakoztatni, hogy elinduljanak, mindenki ismer mindenkit, az emberek pletykásak és unatkoznak, ezért előszeretettel térnek be a Süti Édenbe. Itt jobbnál jobb aprósütik és persze a legújabb hírek várják őket... A történetek általában kiszámíthatóak, sokszor mi is rájövünk arra, hogy ki a gyilkos, így a sikerélmény is meglehet :) 

De a legjobb, hogy a sztoriban fontos szerepet játszó sütik receptjét megadják! Szeretem az ilyen könyveket :) Ezek általában kevés hozzávalós, egyszerűen elkészíthető receptek, egyáltalán nem kell tapasztalat a megsütésükhöz. 

A német csokitorta sütinek már a neve is nagyon jól hangzott, muszáj volt kipróbálnom! Barátoknak, szerenádozó diákoknak is nagyon ízlett, merem ajánlani!

Hozzávalók: (Én ezt-azt megváltoztattam :))
- 10 dkg vaj
- 5 dkg csoki
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 1/4 tk. sütőpor
-1/4 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. só
- 1 tk. vaíliaaroma
- 18  dkg liszt

1) A csokit és a vajat összeolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk
2) A többi hozzávalót összekeverjük, majd hozzáadjuk a csokikrémhez - kissé morzsalékos tésztát kell kapnunk, ettől ne ijedjünk meg

Töltelék:
- 4 dkg cukor
- 4 dkg kókuszreszelék
- 3 dkg dió aprítva
- 2,5 dkg fagyos vaj
- 1 felvert tojássárgája
- 0,5 dl tej

3) Robotgéppel összedolgozzuk - ha kézzel tesszük, akkor a vaj legyen szobahőmérsékletű

4) Mind a tölteléket, mind a tésztát hűtőben pihentetjük!
5) A tésztából diónyi golyókat formázunk, kanál nyelével vagy az ujjunkkal mélyedést nyomunk bele, amit kevés kókuszos krémmel fedünk el. (A tepsi természetesen legyen kivajazva)
6) 175°C-on ~10-12 percig sütjük.



Ez most ilyen lett! Véletlenül sem diónyiak a golyók - 30°C-os konyhában nem éreztem szükségét a precizitásnak... Ha már vagyok olyan elvetemült, hogy hőségben is sütök, akkor éppen már ez is beleférne, de na neeeee, így is nagyon jó lett :) A töltelékben sincs dió (tej sem, ha már itt tartunk), de attól még finom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése