2011. november 4., péntek

Inspiráció főzéshez - Nigella

(Kép innen)

Szeretem a főzős műsorokat, mert nagyon inspirálóak tudnak lenni. Nagy kedvencem Nigella!   Életvidámsága, lazasága, kreativitása nagyon bejön! Szeretem, hogy sok receptje olyan "dobjunk össze kaját abból, ami a hűtőben és a kamrában van" típusú! Nem veszi halálosan komolyan sem önmagát, sem a főzést és mégis fantasztikus ételeket kreál! Jó, nyilván mostanra már egy kreatív csapat is áll mögötte, de nekem Nigella mindig megmarad a laza csajnak :)
Olyan élvezettel tud beszélni az ízekről, az illatokról, a hozzávalókról és a színekről! Imádom, ahogy rajong ezekért! A legtöbb ember észre sem veszi milyen szemet gyönyörködtető tud lenni egy saláta vagy milyen isteni illat lengi be az egész lakást, ha sütit sütünk, de Nigella erre mindig felhívja a figyelmet!
Rajongok a minden földi jóval megtömött kamrájáért, nekem is jól jönne egy hasonló és a sok-sok könyvéért! Na meg, amilyen hangulatot tud varázsolni egy-egy étkezéshez! Mert az rendben van, hogy sokszor csak összedobjuk az ételt, nem állunk mellette órákon át, ha le tudjuk egyszerűsíteni a dolgokat, de a családi vagy baráti vacsoráknak igenis adjuk meg a módját! A mécsesek, a színpompás üveg gyertyatartók, a virágok és a magokkal/zöldfűszerekkel díszített fogások minden étkezést ünneppé varázsolnak! Tetszik az üzenet: a lelkünk kényeztetéséről soha nem szabad megfeledkezni!

Igyekszem mindezt a saját konyhámban is megvalósítani! Az ételek összedobása már nagyon jól megy :D Élvezem, hogy mindig a hozzávalók alapján főzök, szeretek új ételeket kitalálni! És soha nem állok órákig a tűzhely mellett! Ma már, ha meghívjuk a barátainkat, nem csak sör és esetleg bor van az asztalon, mint 20 éves korunkban, hanem saját készítésű sütik és rágcsák ízlésesen tálalva! Mindig van az asztalon pár mécses és virág is tavasztól-őszig (nem szigorúan vázába állítva, hanem pl a tulipán nagyon jól mutat egy konzerves dobozban, az apró fejű virágok a szárukról leszedve és szép üvegben, víz tetején úszva, egy-egy kecses szárú, nagy fejű virág és különlegesen szép boros palackban...)

Ha látom, hogy adják valamelyik sorozatát, akkor igyekszem megnézni, az ismétléseket sem unom még! Sajnos csak egy könyvem van meg, a nagy sütis könyv, de olyan jó lapozgatni, totál inspiráló! És minden recept előtt van mesél valamit az adott ételről! Leírom ebből a kedvenc receptemet! Sokszor megsütöttem, nagyon finom, csokis, nagyon könnyen összeállítható és, ahogyan a neve is mutatja, semmi extra hozzávaló nem kell! Tökéletes :)

Narancsos csokoládétorta a kamrából
-125 g vaj
- 100 g étcsoki, darabokra törve
- 300 g narancslekvár (de bármilyen lekvárral helyettesíthető ízlés szerint, én sárgabarackkal imádom)
- 150 g cukor
- 150 g liszt 1/3 csomag sütőporral összekeverve
- 2 tojás
- csipet só

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra!
2. A vajat kis lángon olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a csokit! Ha már kezd folyni, húzzuk le az edényt a tűzről és kevergessük össze teljesen őket!
3. Adjuk hozzá a felvert tojásokat, a lekvárt, a cukrot és a sót, keverjük össze!
4. Jöhet hozzá a liszt is!
5. Kivajazott tortaformába öntjük és kb 50 perc alatt készre sütjük! Előtte fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe is! Hűtsük 10 percet, mielőtt kiborítjuk a formából!

Langyosan és hidegen is isteni finom, engem a sárgabarackos verzió a Sacher tortára emlékeztet :)

2 megjegyzés: