2011. november 14., hétfő

Konspirációk

Bevallom, nagyon szeretem a konspirációkat! Rejtélyes halálok, egymásnak ellentmondó beszámolók, visszavont tanúvallomások, elgondolkodtató fényképek és/vagy videók...  Szeretek ezeken elgondolkozni, elméleteket gyártani, aztán szépen sorban el is vetni azokat, kutatni az Interneten és a témához kapcsolódó könyveket keresni a könyvtárban. (Az egyetem elvégzése óta nekem hiányzott a tipikusan bölcsész módi tanulás: menjünk könyvtárba, szedjünk össze több tucat olvasmányt és olvassuk ki minél gyorsabban... Nagyon gyorsan olvasok, ami szépirodalomnál sokszor kifejezetten rossz, de ha szakkönyveket kell átnyálazni egy-egy információ miatt, akkor hasznos)
A történelem telis-tele van konspirációkkal, mindenki megtalálhatja a kedvencét! A középkori uralkodók köré annyi épül, hogy csak azokkal el lehetne lenni hónapokig, évekig! Én nagyon szeretem a vallással, Jézussal, a Bibliával, a kereszténység korai történetével foglalkozó teóriákat. Persze ez nem könnyű terület, mert nagyon sokan foglalkoztak/foglalkoznak vele, könyvtárnyi szakirodalom van róla, filmek tucatjai szólnak a korról, szóval könnyen eltávolodhatunk a tényektől, ráadásul az emberek többsége számára ez kényes téma mert hit kapcsolódik hozzá.

Másik kedvenceim a kommunizmussal kapcsolatos teóriák! Egy ilyen a Djatlov-incidens, ami napok óta nem hagy nyugodni, a legjobb teória, amit valaha olvastam! (Elméleti szinten persze, hiszen borzasztó, ami a fiatalokkal történt!) Kedvcsinálónak: 1959-ben, a Szovjetunióban 9 egyetemista és egy profi túravezető elindul egy 200 km-es síelős-hegymászós túrára január végén és soha nem térnek vissza - egyiküket kivéve, aki hasfájásra panaszkodva még időben visszafordul! Haláluk pontos körülményei a mai napig tisztázatlanok, testükön rejtélyes sérülősek (külsérelmi nyom nélküli bordatörés, hiányzó nyelv, narancssárgás bőr), öltözékük hiányos (ketten alsóruhában voltak a -20C-os hidegben), a sátrukat belülről vágták ki, úgy tűnik, hogy haláluk előtt valamitől nagyon-nagyon megijedtek és kifutottak a biztos halálba... Egyszerűen nincs magyarázat a történtekre! Számtalan teória létezik (medve, jeti, fegyverkísérlet, rosszkor voltak rossz helyen, UFÓk...), de egyik sem stimmel a megtalált bizonyítékokkal, mindegyiket el lehet vetni! Bővebben itt olvashattok róla magyarul!

Azt is nagyon szeretem, hogy férjjel együtt próbálunk az egyes teóriák végére járni! Az én történelmi-filozófiai ismeretem és az ő természettudományos ismeretei, mérnöki tudása, logikája és józan paraszti esze remekül kiegészíti egymást :) De barátokkal is jó beszélgetni jó egy-egy izgalmas történetről!

Konspirációra fel! Kiindulásnak ezt a honlapot ajánlom, nagyon sok teória van itt összeszedve, élvezhető stílusban! A szerző soha nem mondja meg a tutit, az olvasóra van bízva, hogy melyik variációban hisz a leginkább, a hozzászólásokban bárki le is írhatja ezt! Különösen tetszik, hogy észérvekkel próbálják meggyőzni egymást ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése